Seuran synty

Sukuseura on perustettu sukujuhlassamme kesäkuussa 1995 Perniön Lehmirannassa. Seuran virallisessa nimessä mainitut esivanhemmat olivat Kosken Tl Katteluksen yksinäistalon, silloisen ratsutilan isäntinä vuodesta 1658.

Syntyhistoriaa ja sukujuhlat

Sukumme esivanhemmat, Olof Staffansson ja hänen vaimonsa Brita, tulivat isänniksi Kosken Tl Katteluksen yksinäistaloon vuonna 1658. Tästä alkaa sukupolvien ketju, joka on haaroittunut eri puolelle Suomea. Joka sukupolvessa on kuitenkin ollut jäseniä, jotka ovat asuneet Katteluksen kylässä.

Katteluksen kylä oli yhtä taloa 1800-luvun alkuun asti, jolloin isojaon yhteydessä kylä jaettiin kahtia ja muodostettiin Ylikatteluksen ja Alikatteluksen tilat ja Ylhäisten torppa.

Vuonna 1964 silloisen Ylikatteluksen omistajille luovutettiin sukutaulut, joissa oli mainittu siihenastiset yhdeksän sukupolvea esivanhemmistamme alkaen sekä sukuviirit, joissa esitetään isäntäketjun alkuvuosi 1658. Virallisen sukututkimuksen oli suorittanut arkistoneuvos Aulis 0ja Suomen kansallisarkistosta.

Suvun ensimmäinen kokoamistilaisuus pidettiin Ylikatteluksen tilalla vuonna 1965 Aadi Katteluksen 60-vuotispäivänä. Kutsun saivat kaikki tiedossa olleet, Yli-Katteluksella syntyneet ja heidän jälkeläisensä. Juhlaan osallistui 173 sukulaista. Samassa yhteydessä pystytettiin sukuviirit kolmelle tilalle, Ylikattelus, Pikala ja Rauharanta, koska veljekset Aadi, August ja Pauli Kattelus olivat jakaneet tilan kolmeen osaan.

1980-luvun lopussa heräsi ajatus suvun kokoamiseksi uudelleen ja mahdollisen sukuseuran perustamiseksi.

Seuraava sukukokous pidettiin 30.6.1991 Kosken Tl Nuortentuvalla. Tilaisuudessa oli 192 osanottajaa. Samalla valittiin eri sukuhaarojen edustajista toimikunta kehittämään yhteydenpitoa, harkitsemaan sukuseuran perustamista, laatimaan sukuseuran sääntöehdotus ja huolehtimaan seuraavan sukukokouksen pitämisestä.

Seuraava sukukokous pidettiinkin 11.6.1995 Perniön Lehmirannan Lomakeskuksessa. Tilaisuus oli samalla sukuseuramme perustamiskokous. Sukuseuran nimeksi tuli esivanhempiemme mukaan Olof Staffanssonin ja hänen vaimonsa Britan, Katteluksen sukuseura, joka rekisteröitiin 12.12.1996 nro 168420.

Perustamiskokouksessa oli mukana 121 sukulaista. Samalla valittiin sukuseuran ensimrnäisen hallituksen puheenjohtajaksi sosiaalineuvos Hilda Kattelus Koskelta Tl ja jäseniksi myymäläpäällikkö Esko Aho Loimaalta, FM Anne Haapanen-Aalto Turusta, luotsi Kari Juokslahti Porvoosta, rkm. Timo Saarni Salosta, päiväkodin johtaja Liisa Suominen Turusta ja rak.ins. Rauno Kattelus Hämeenlinnasta. Hallitus valitsi varapuheenjohtajaksi Esko Ahon ja sihteeriksi Rauno Katteluksen.

Sääntöjen mukaan sukuseuran yleinen kokous ja sukujuhla pidetään joka kolmas vuosi. Näin ollen seuraava tapaaminen oli 14.6.1998 Turussa, Laivaston Kerhon tiloissa. Sukujuhlaamme osallistui 105 henkilöä. Myös Alikatteluksen sukuhaara oli edustettuna, koska osa sen sukuhaaran edustajista oli hallituksen tiedossa. Sukuseuramme yleisessä kokouksessa vahvistettiin kolnen edellisen vuoden tilit ja myönnettiin vastuuvapaudet.

Hilda Kattelus ikäänsä ja heikohkoon näköönsä vedoten luopui puheenjohtajuudesta ja hänen esityksestään uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Esko Aho. Hilda Kattelus valittiin varapuheenjohtajaksi. Alikatteluksen sukuhaaran yhdyshenkilöksi ja hallituksen jäseneksi valittiin Ritva Mikkola Koskelta Tl.

Toukokuussa 1999
Hilda Kattelus

Yksi kommentti artikkeliin ”Seuran synty

  1. Hei,
    kysymykseni koskee Kiteellä 1700-luvun lopulla ja 1800-luvun alussa asunutta Kalle Kattelusta.

    Hänen tyttärensä Kaarina Kallentytär Kattelus (syntynyt 1770) oli naimisissa esi-isäni Mikko Juhonpoika Karhun (syntynyt 1766) kanssa. He asuivat Kiteen Potoskavaaran kylässä sijaitsevalla Karhulan tilalla ja heillä oli 5 lasta.

    Elias Lönnroth kertoo ensimmäisestä runonkeräysmatkastaan 1828, että hän tuli Kiteelle juuri ennen juhannusta ja sai osallistua talonpoikaishäihin Kalle Katteluksen talossa, kun talon tytär (joka oli Kaarinan sisarentytär) oli menossa naimisiin.

    Onko Katteluksen sukuseuralla tietoa tästä Kalle Katteluksesta, mihin sukuhaaraan hän kuuluu ja miten hän on aikoinaan tullut Kiteelle, Pohjois-Karjalaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *